DÄRFÖR SKA DU LÄRA DIG ATT GÖRA FILM​

Av Pontus Wikström, skapare av Mera films utbildningar.

FINNS DET NÅGON MENING för dig att lägga ner tid och pengar på att lära dig att göra film? Ja, högst troligt! Film är ett sätt att kommunicera som snart kommer att vara ett lika självklart sätt att nå ut till andra som att skriva eller att tala för din sak. 

Så, om du frågar mig handlar det inte längre OM du behöver använda film för att nå mål i yrkes-och privatlivet, utan mer om VAD just du ska använda film till.

Film har länge varit svårt och dyrt att använda sig av och möjligheterna att nå ut till många har varit begränsade. Allt ändrade sig genom sociala medier, mobiltelefoner och användarvänliga appar. Plötsligt kan alla skapa filmer som kan nå en stor publik, men framförallt nå den målgrupp som är rätt! 

Det här skapar fantastiska möjligheter som ingen av oss egentligen har råd att missa, oavsett om du ska marknadsföra någonting, sprida kunskap, eller söka ett nytt jobb. Du kan få så mycket mer att hända genom att kommunicera med film än du tror, och det är här, via onlinekurser, som du snabbt kommer att lära dig hur!  Dessutom är det vansinnigt roligt att göra film.

Pontus Wikström

Pontus Wikström har jobbat med rörlig bild sedan 1980-talet med regi, filmfoto, redigering och manusskrivande. Uppdragsgivare har varit offentlig sektor och företag, men han har även skrivit och regisserat en TV-serie för SVT, samt skådespelat i filmer och serier. Vid sidan av detta har han utbildat journalister i TV, samt varit handledare på Luleå tekniska universitets utbildning i att skriva filmmanus. Sedan 2017 genomför han platsförlagda utbildningar i att göra film, och under 2020 lanseras en serie onlineutbildningar.

VAD KAN DU GÖRA EFTER DU GÅTT KURSEN "VIDEO FÖR SOCIALA MEDIER?

Efter utbildningen kommer du att på egen hand kunna ta fram innehållet till, filma, redigera samt publicera filmer som ökar försäljningen, ökar värdet på ert varumärke eller tillhandahåller levande och intressant information för den målgrupp som är rätt för er. 

I mindre organisationer med en begränsad budget för marknadsföring kan de filmer du skapar helt ersätta behovet av att köpa in filmer från en extern producent. 

I större organisationer kan en betydande del av filmerna produceras av er själva, och du kommer att bli en kunnigare beställare av film.

DETTA KOMMER DU ATT KUNNA  EFTER UTBILDNINGEN

 • Du kommer att förstå hur du skapar en filmidé som når rätt målgrupp för dig och fångar dess intresse. 
 • Du kommer att behärska filmens språk; så att du kan bestämma vilka bilder som ska ingå i din film, hur stora de ska vara och i vilken ordning de bör ligga.
 • Du kommer att lära dig  tekniken för att filma (i din mobiltelefon eller med en annan kamera).
 • Du kommer att veta vilken utrustning du behöver för att dina filmer ska bli bättre. 
 • Du kommer att kunna skapa ett snyggt ljus och ett bra ljud i dina filmer.
 • Du kommer att kunna klippa ihop filmer i din telefon och i en dator, samt undertexta och lägga på grafiska element
 • Du kommer att känna till var du ska publicera filmerna och vad som skiljer de olika plattformarna åt. 
 • Du kommer att bli en bättre beställare av film, vid de tillfällen då du lämnar över produktionen av video till en producent.

VEM HAR ANVÄNDNING FÖR KURSEN?

 • Du driver ett mindre företag och vill kunna marknadsföra er verksamhet med video,  men tycker att det kostar för mycket att beställa filmer av en videoproducent.
 • Du jobbar som kommunikatör eller med marknadsföring och vill kunna lägga upp filmer för att berätta om aktualiteter på er webbplats eller på sociala medier.
 • Du har en verksamhet där detta med att kommunicera ut tjänsterna eller produkterna där du och det sätt du framställs är en betydande del av ditt varumärke.
 • Du beställer en del film av externa videoproducenter, men vill bli en bättre beställare för att kunna ta fram filmer som fungerar bättre och till ett lägre pris. 
 • Du vill generellt kunna lära dig mer om hur man berättar med film för att kunna nå mål i yrkeslivet eller i privatlivet.

INSPIRERANDE OCH PEDAGOGISKA FILMER

Ser du “death by Power Point” framför dig när du hör ordet onlinekurs? Mina videolektioner är illustrativa och pedagogiska filmer och består av levande videobilder. Jag vill inte slösa bort din tid, så jag tar bara upp bara upp det som är nödvändigt att kunna för att du ska nå dina mål.

I slutet av varje avsnitt får du svara på några kontrollfrågor, och i vissa versioner av kursen kan du ladda upp dina övningsfilmer för återkoppling från kursledningen. 

VANLIGA FRÅGOR

Varför ska jag gå en onlinekurs istället för en platsförlagd kurs?

 • Fördelen med en onlinekurs är att du avsätter tid för utbildningen när det passar dig. Du kan sprida ut ditt lärande över tid, istället för att göra allt på en gång. För att en onlinekurs ska kunna fungera lika bra som en platsförlagd utbildning behöver du återkoppling och support utifrån dina behov – det får du här!

Vad behöver jag för utrustning för att kunna gå kursen?

 • En mobiltelefon med kamera. De appar som används under kursen är gratis.

Är det svårt?

 • Kursen är anpassad för den som ej jobbat med film förut. Det är angeläget att även de som tycker detta med teknik och appar är lite besvärligt ska komma komma igång. 

“Jag är skeptisk till onlinekurser, man behöver någon som hjälper när man kör fast.”

 • Onlinekursen “VIDEO FÖR SOCIALA MEDIER” bygger på lektioner och övningar från en kurs som sedan 2017 lärt hundratals personer att kommunicera med video.  Kursen kommer med tre olika nivåer av personlig support.  

Hur lång tid tar det att genomföra kursen?

 •  Det tar cirka nio timmar för grundutbildningen, varav ungefär fem timmar är övningar du genomför. Du har tillgång till support i två månader, och till lärplattformen ett år.

HUR GICK DET SEN?

Kommunikatören ERIKA, tränaren INGRID och kocken FRED som gått kurs hos Mera film i att göra film för sociala medier berättar hur de använder sig av video.

——————————–

ANDRA FÖRETAG OCH ORGANISATIONER SOM GÅTT MERA FILMS VIDEOKURSER

IKEA

NASDAQ

LIVSMEDELSVERKET

REGION STOCKHOLM

BOEHRINGER INGELHEIM

LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET

SUPPORT OCH COACHNING

Kursen VIDEO FÖR SOCIALA MEDIER kommer i tre olika versioner. Innehållet är detsamma, men nivån av stöd under din kurstid skiljer sig åt. Känner du att du behöver mer stöd då du startat utbildningen kan du enkelt uppgradera från det alternativ du valt.

Du har två veckor på dig att bestämma dig för om du ska går färdigt utbildningen, och får full återbetalning om kursen inte motsvarar dina förväntningar. 

VIDEO FÖR SOCIALA MEDIER – START passar dig som tycker att det här med att lära sig nya appar är enkelt och om du kör fast när du lär dig något nytt så hittar du oftast en väg så du kommer vidare. Du får support genom ett forum på lärplattformen. 

VIDEO FÖR SOCIALA MEDIER – SUPPORT ger dig betydligt mer stöd under inlärningen: du får återkoppling på de filmer du spelar in under kursen för att kunna förstå vad du kan göra bättre. När du är färdig med din utbildning kvalitetssäkras produktionen av din första film i dialog med en professionell videoproducent.

VIDEO FÖR SOCIALA MEDIER – STUDIO är mer att betrakta som ett personligt mentorprogram än en vanlig kurs. Tillsammans med dig drar vi upp en strategi på hur dina kommande filmer kan se ut för att få  rätt genomslag. Här får du hjälp med att komma igång och göra filmer efter utbildningen; en videoproducent ser igenom dina filmidéer innan du spelar in dem, tittar på filmerna då du satt ihop dem och kommer med förslag på förbättringar. Du får denna hjälp i sex månader efter att du gått kursen. 

VIDEO FÖR SOCIALA MEDIER – STUDIO kostar lite mer, men sannolikheten att du snart sparat in dina pengar genom att kunna göra alla era filmer själva är stor.

FÅ INFORMATION OM VÅRA KURSER